Преимуществото на домакинските отбори (първа част)

Преимуществото на домакинските отбори (първа част)

Приели сме като факт, че при повечето спортове, ако отборът играе като домакин, това му дава някакво преимущество. Но истина ли е това и, ако е, как измерваме това преимущество? Прочетете статията ни, за да разберете.

 

При предсказването на головете се използват много математически модели, като повечето от тях използват различни параметри, в зависимост от това дали отборът е домакин или гост на срещата. Например, при модела за залагане Рoisson се използват различни стойности за сила на атака и защита.

 

В английската Висша лига може да се види преимуществото на отбора домакин, като през сезон 2016/17 е имало 135 победи като домакин и 92 победи като гост, като средният резултат е бил 1,60 към 1,20.

 

Наскоро публикувано проучване върху преимуществото на домакина е било проверено дали отборите домакини се представят по-добре, като са взети предвид не само резултата, а и головата разлика.

 

Тоест, ако един отбор изгуби с 2-0 у дома и изгуби с 5-0 като гост, тогава може да се твърди, че той има определено преимущество като домакин, въпреки че е изгубил и двата мача. Това проучване ни показва преимуществото на отбора домакин като генерална концепция, но и анализира преимуществата на индивидуалните отбори.

 

Когато прилагаме каквито и да било модели, има определена субективност. Следователно, при определянето защо може да съществува преимущество за отбора домакин, трябва да вземем под внимание всички възможно фактори. Например, един фактор е разстоянието, което трябва да пропътува отборът гост. Можем да видим, че е възможно това да е вярно, тъй като Нюкасъл и Суонси показаха преимущество като домакини в последния сезон. И, след като Нюкасъл е в Североизточна Англия, а Суонси е в Уелс, може да се сметне, че пропътуваното разстояние наистина е фактор. Едно проучване показва, че пропътуваното разстояние може би засяга способността да се отбелязват и да се спират голове.

Преимуществото на домакинските отбори (втора част) |