Очакваните голове при залагания (втора част)

Очакваните голове при залагания (втора част)

Защо има значение качеството и честотата на шанса?

В самото сърце на очакваните голове е разпростирането на вероятността от много вероятно до 1 на 30 или повече за удари от дълго разстояние. Още повече по време на самата игра, понеже при нея се правят опити за създаване на по-добри възможности и създаване на тактически цели. От значение е и кога залагащите оценяват отборите.

Това оценяване на отборите при пресмятане на очаквани голове е еволюирало до разбирането, че не всички удари са на едно равнище, което води до мисълта, че този отбор, който е с по-висока стойност очаквани голове е по-вероятно да води по голове противниковия отбор.

Концепцията бива отведена на ново ниво от начина на разпределяне на всяка индивидуална възможност за очакван гол между възможности с по-високо и такива с по-ниско качество.

Футболът е спорт, при който броят на отбелязванията е нисък. Оттам следва, че отборът, който опитва да създаде по-малки, но по-качествени възможности за гол, увеличава възможността си да отбележи гол. От друга страна, отборът, който избира да отправи повече голови удари, но с по-ниско качество, наламява шансовете си.

 

Кое е по-добре - една голяма възможност или множество по-малки?

Симулациите са мощни приложения, които често взимат абстрактни концепции (като очаквани голове) и ги превръщат в множество вероятности за потенциални събития, като очертават шансовете за възможни финални позиции, въз основа на очакваните голове.

Нека вземем пример с два отбора, като на всяка една от страните ще даден по 1,2 очаквани голове. Въз основа на историята си, единият отбор “А” създава две възможности за гол, всяка с по 60% шанс за успех. Но другият отбор “Б” създава 20 възможности от дълго разстояние, всяка от които е с по 6% шанс за успех. Тоест, като цяло, всеки отбор е с по 1,2 очаквани голове. Като цяло, стратегията за създаване на повече, но по-некачествени възможности, се оказва по-лоша, отколкото стратегията за създаване на по-малко, но по-качествени възможности. Отбор “А” губи само 310 мача, като прави равенство при 315 и печели при 375 от 1000.

Това ни показва, че статистиката за очаквани голове може да има различни крайни резултати, въз основа на разликата между големи и малки шансове.

 

По този начин математиката показва, че отборите имат право да опитват да създават по-висококачествени шансове за отбелязване, вместо просто да стрелят отдалеч и да се надяват на гол.

Освен това, вече много уебсайтове започват да показват номера на големи шансове, които даден отбор създава, което може да придаде допълнителен нюанс на числата xG.

 

 

Системи за залози | Управление на парите |